Samsø om styrbord
Lyden af flaprende vimpler og tovværks klimpren mod master blandes med snak og godt humør, når sejlere fra mere end 110 store og små sejlbåde som led i kapsejladsen Aarhus2Star lægger til i Ballen Havn.
Populær som Springsteen
Aarhus2Star har over årene udviklet sig til at være en af de allermest populære kapsejladser i Danmark. ”Fra vi åbnede billetsalget, til vi havde 113 tilmeldinger og måtte melde alt udsolgt, gik der under en time. Det er jo nærmest som til en koncert med Bruce Springsteen,” fortæller stævneleder Kenneth Meier-Andersen med stor begejstring, og sætter samtidig et par ord på, hvorfor lige netop dette stævne har medvind i sejlene: ”Den relativt korte distance mellem Aarhus og Ballen på 32 sømil er ret perfekt i forhold til at få også de mindre bådklasser med. Samtidig er sejladsen så tilpas lang, at sejlerne bliver nødt til at tænke taktisk for at være med i kampen. Endelig er der det sociale aspekt, hvor Ballen Havn virkelig er velegnet”.
Som stævnets navn antyder, er der to mand i hver båd. ”Nogle sejler med deres kammerat eller sejlmakker, men der er også ægtepar iblandt,” forklarer Kenneth og fortsætter: ”Stævnet appellerer til rigtig mange sejlere i såvel store som små bådtyper. De fleste af deltagerne kommer fra Aarhus og omegn, men der er også både fra bl.a. Flensborg og Kalundborg. Stævnet er en del af 2Star Mesterskabs serien, som også inkluderer Fyn Rundt, Øresund 123 Stars og Vegvisir Race. En del af de sejlere, der er med i Aarhus2Star, er benhårde konkurrencesejlere. Så er der nogen, for hvem hyggen og det sociale er vigtigere end at krydse målstregen som de første”.
Teori og praksis
Kapsejladsen skydes i gang lørdag morgen, hvor den første båd stævner ud fra Aarhus Lystbådehavn. ”Det er en sejlads med såkaldt omvendt respit, hvor båden med den højeste sømiletid starter først. Altså ligesom når man spiller med handicap i golf. Et par timere senere sendes så den hurtigste båd afsted og på den måde skulle man i teorien kunne ankomme til Ballen Havn på samme tid,” fortæller Kenneth.
Men teori fungerer ikke altid på det åbne hav. I hvert fald ikke sidste år, hvor stævnet var præget af ekstremt flot sommervejr og næsten ingen vind. ”Da vi nåede Sletterhage Fyr på sydspidsen af Djursland, var der stort set ingen vind tilbage. Derfor besluttede vi sammen med Marinehjemmeværnets flotille, der sejler i forvejen, at afkorte løbet og rykke målstregen frem til Vejrø, der ligger østnordøst for spidsen af Besser Rev. Og det var en god beslutning, for ikke længe efter lagde vinden sig totalt, så de fleste både måtte gå for motor ind i Ballen. Ja, nogle af de mindste både, der kun er udstyret med sejl, blev endda slæbt ind af de større både,” forklarer Kenneth.
Molebajer og gallamiddag
Stor var alligevel glæden, da sejlerne i løbet af lørdag eftermiddag kunne gå i land i Ballen. Her blev de mødt med kolde molebajere, som traditionen foreskriver: ”Og så går snakken om sejladsen, udfordringer og opture og i særdeleshed om ens egne skipperevner,” fortæller Kenneth med et stort smil.
Lørdag aften, når den sidste molebajer er tom, mødes alle deltagere til gallamiddag og fest. ”Vi har i mange år haft et fantastisk samarbejde med de gode folk på Restaurant Dokken, som ikke alene er uhyre fleksible og imødekommende, men som også kan præstere stemningsfulde rammer og veltillavet mad til mange mennesker på en gang. Sidste år var vi så mange deltagere, at vi også måtte tage sejlerstuen i Ballen i brug. Den ligger lige ved siden af restauranten, så det fungerer faktisk rigtig godt,” fastslår Kenneth.
I det hele taget er sejlerne og løbsarrangørerne meget tilfredse med Ballen Havn, som Kenneth forklarer: ”Havnefolkene er dygtige til at imødekomme vores ønsker. Vi fylder jo en hel del, når vi kommer godt 110 både, så de reserverer hele sydmolen til os og er gode til at få os lagt rigtigt ind, efterhånden som vi kommer anløbene. Havnens faciliteter er også fortræffelige, så vi kommer helt sikkert igen i år – for 13. år i træk,” slutter Kenneth.
Ballen Havn
55°49,0’N
10°38,4’E
Ballen Havn er Samsøs største og mest besøgte havn og har ca. 8.500 gæsteanløb om året. Ballen, hvor havnen ligger, er Samsøs ferieby nr. 1 med masser af restauranter, caféer, øens eneste diskotek mv. Ballen Havn ligger på den sydlige del af Samsø på østsiden.
Langøre Havn
55°54,6’N
10°38,5’E
Langøre Havn ligger på den nordlige del af Samsø på østsiden i den fredede Stauns Fjord. Langøre er en naturhavn, der har været anvendt siden vikingetiden. Havnen har ca. 4.000 gæsteanløb årligt. I Langøre er der en lille fiskerestaurant og røgeri, hvor du også kan bestille morgenbrød.
Mårup Havn
55°56,2’N
10°33,1’E
Fra øens nordligst beliggende havn har du noget af øens prægtigste natur lige for dine fødder – Nordby Bakker. Havnen ligger ca. 2 kilometer fra Mårup by, hvor der bl.a. findes en DagligBrugs. Selve havnen er lille og intim med en sejlerstue, restaurant og et lille fiskerhus, hvor nogle af de lokale fritidsfiskere får sig en snak og en bajer.
Kolby Kås Havn
55°47,7’N
10°31,9’E
Når du anløber øens sydligste havn, er du garanteret fred og ro. Havnen er også et godt udgangspunkt, hvis du vil opleve sydøen på cykel. Fra havnen er der en overskuelig afstand til Kolby Mølle, Brattingsborg og Vesborg Fyr.
Senest opdateret: 13/08/2020 08:58