Asparges fra Samsø
I over 100 år har du kunnet få asparges fra Samsø. Dengang dyrkede alle små landbrug på Samsø asparges.
”Mine forældre havde asparges og kartofler som alle andre små landbrug. Vi solgte i 5-kilos kasser til Grønttorvet i København,” husker Erik Peder Møller fra Onsbjerg. Senere startede en konservesproduktion af asparges i æggepakkeriet Trolleborg – det som i dag er Samsø Konservesfabrik.
”Dengang havde min far et ægtepar ansat, som i sæsonen kom og stak de hvide asparges to gange om dagen. Jeg kan huske, at de fik 40 procent af indtjeningen som aflønning”, fortæller Erik. Men i løbet af 60’erne steg lønningerne, og det kunne ikke længere betale sig at producere asparges på dåse i Danmark.
Økologiske asparges
Der dyrkes dog stadig asparges på Samsø, men i dag som delikatesse til frisk brug. ”Vi har 0,7 hektar med hvide asparges og en halv hektar med grønne. De hvide økologiske er meget arbejdskrævende. Der skal sættes en jordvold op omkring planterne og dækkes med plastik, så også hovederne bliver hvide. Vi har tre unge franskmænd, som kommer hvert år i sæsonen og hjælper til”, siger Hans Christian Bryder, grøntsagsavler i Alstrup.
Kendte og kongelige har smagt…
Hos Erik Peder Møller ligger arbejdsplanen helt fast. Fra 1. maj til 23. juni står der asparges og ikke andet i kalenderen, for hver dag skal der stikkes op til 140 kilo. Han tog aspargesdyrkning op for 15 år siden, og det har han ikke fortrudt. Han starter så snart, det er lyst og plukker i fem timer. Så skal der skylles, sorteres og pakkes og først derefter kan restauranter og almindelige kunder komme og hente de friske grønne asparges i boden i Onsbjerg.
”Jeg har regnet ud, at jeg går otte en halv kilometer hver dag, når jeg plukker – og jeg kan ikke være væk bare en enkelt dag,” siger Erik. I tidens løb har Erik Møllers asparges fundet vej til den danske dronnings middagsbord flere gange, ligesom Bill Clinton og Kofi Annan har fået serveret asparges fra Onsbjerg.
Se skøn opskrift på grønne asparges med røget kartoffelcreme her
Senest opdateret: 21/01/2019 10:46