Cykeltur på midtøen med udgangspunkt i Sælvig Havn
Med start i Sælvig cykler du mod øst, indtil du når Havvejen, her drejes skarpt til højre, hvor du forsætter gennem Onsbjerg. Onsbjerg var tidligere Samsøs vigtigste by og “hovedstad”, en rolle som nu er overtaget af Tranebjerg. I Onsbjerg kan du gøre hold ved kirken, en af Samsøs ældste kirker. Fra Onsbjerg er det muligt at tage en afstikker til sydøens højeste punkt “Dyret”, der hæver sig 51 meter over jorden. Under 2. verdenskrig havde tyskerne en udkigspost på bakken, men ellers har “Dyret” været samlingspunkt ved store folkemøder. Der er adgang til bakketoppen fra landevejene på både øst- og vest siden. På toppen af “Dyret” vil du blive mødt af en mindesten over politiker og statistiker Poul Sveistrup (1848-1911).
Ud af Onsbjerg følges Kongevejen, hvor du passerer Kongehøjen på højre hånd. På Kongehøjen ses et bronze-minderelief af Frederik VII, sat af samsinger i 1866 som tak for junigrundloven 1849. Hvis du går en tur op på højen, er der vid udsigt over midtøen. Fra Kongehøjen går det ned af bakken ind i Tranebjerg, hvor du på din venstre hånd passerer Tranebjerg kirke. En middelalder kirke, hvis tårn regnes for at være landets største landsbykirketårn.
Fra kirken følges Langgade indtil Tranebjergs midte. I byen, som er øens største, kan alt det praktiske ordnes. Her findes også Samsø Museumsgård, som er en kopi af en gammel Nordby-gård, og rummer en rig oldtids- og almuesamling. Museumsgården og haven er hele sommeren igennem vært for mange forskellige aktiviteter f.eks. “Levende museum”, hvor der væves, spindes m.m. Hos Samsø Museum kan du få et hurtigt indblik i Samsøs historie og kulturlandskaber.
Fra Møllebakken i midten af Tranebjerg har du fra toppen af vandtårnet en flot udsigt over store dele af Sydøen. På Møllebakken findes også en Tarzanbane, hvor børn og barnlige sjæle kan slå sig løs. Der er adgang til Møllebakken fra parkeringspladsen på Sygehusvej.
På Langgade finder du caféer, restauranter, shopping mm. Og her ligger også Anton Rosen Huset, der rummer øens turistinformation og skiftende kunstudstillinger. Forsæt turen ud af Tranebjerg til Brundby ad Brundbyvej. Lige inden du kører ind i Brundby, kører du forbi Brundby Stubmølle på din venstre hånd.
Brundby Stubmølle er én af kun 16 stubmøller, der er tilbage i Danmark, og er, om ikke landets ældste, så i hvert fald den næstældste. Møllen malede sit første mel i 1600-tallet og malede korn frem til 1939. Ved Stubmøllen er der en fantastisk udsigt til Ballen. I sommermånederne er møllen åben for publikum. I Brundby finder du også en shelterplads, en række små butikker og Danmarks eneste Rockhotel.
Fra Brundby går turen øst på til Ballen. Ballen var tidligere havn for dampskibsforbindelsen fra Ballen til København og Odense, og det var her, øens turisme startede. Ballen var tilholdssted for prominente badegæster og er i det hele taget et populært feriested, som stadig er meget besøgt. I Ballen er der udover butikker, caféer, restauranter og mange typer overnatningssteder, nogle fine badestrande og en stor lystbådehavn. Følger man stien til venstre for Restaurant Skipperly kommer man til en sjældenhed, nemlig kalkovnen der blev bygget i 1832. Her blev koralkalk fra Fakse bearbejdet, så det senere kunne anvendes til bygningskalk.
I den nordlige ende af Ballen passerer du Samsø Energiakademi, inden du kører nordpå ad Strandvejen. Efter ca. 3,5km. Kommer du til Langemark.
På højrehånd efter Langemark ses en mindehøj for Landmand Mikkel Søren Holm (2/6-1854-31/4-1915). Mikkel Holm var formand for Samsø Landboforening fra 1886, og medlem af landbokommissionen 1894. Han blev et forgangsbillede for ikke kun samske landmænd, men landmænd i hele Danmark.
Fra Langemark cykles der yderlige nordpå til Besser. På vejen passeres Besser Kirke på venstre hånd og Samsø Golf på højre.
Ved indkørslen til Besser ses den gamle præstegård fra 1750. Præstegården fungerede fra 1812-16 som seminarium, hvor øens skolemestre fik en tiltrængt efteruddannelse. Fremme ved Hovedgaden forsættes turen gennem Besser by forbi den gamle købmandsbutik, hvor det stadig er muligt at få en forfriskning og videre forbi forsamlingshuset. Der drejes nu skarpt til højre af en lille vej, Kærvej. Herefter kommer du til udkigstårnet i Besser, der er anlagt på fundamentet af en mølle, der afbrændtes under stumfilmoptagelser i 1913. Følg Kærvej rundt om det aflange gadekær til du igen når Besser Hovedgade. Kør tilbage ad hovedgaden og drej til højre ad Alstrupvej. Følg vejen i ca. 500 m. og drej til venstre ad Lundgærde, som følges til du når Østerby, en velbevaret landsby. Østerby gennemgik en rivende udvikling gennem 1900-tallet. Der blev anlagt vej, der gjorde Østerby til en såkaldt “rundby”, og byen fik el- og vandværk – noget der revolutionerede hverdagen.
På en mark syd for Østerby ligger Bishøj, der er kendt for at være de underjordiskes primære opholdssted i Østerby. Her har mange oplevet sære ting gennem tiden – lige fra tudende sorte hunde til kurve, der forfølger én ganske af sig selv.
Efter turen gennem Østerby, cykler du til venstre ad Bøgebjergvej. Bøgebjerg har været et vigtigt samlingspunkt for Østerbys (og Samsøs) borgere gennem tiden. Gennem tiden har man holdt politiske møder, grundlovsstævner og afholdsfester. Grundlovsfesterne kunne trække op til 900 deltagere. Ved foden af bakken ses stadig resterne af en talerstol, der blev brugt til politiske møder. Og på toppen af Bøgebjerg bakke står en sten med et navn udhugget: Søren Jørgensen fra Østerholm (nr. 2), der havde Bøgebjerg i fæste. Bemærk, at Bøgebjerg er privat grundt. Bliv venligst på stien og vend om ved talerstolen.
Bøgebjergvej bliver til Bisgård Forte og vejen følges rundt. Ved gården Bisgård er der tidligere fundet rester af voldgrave, der tyder på at gården i middelalderen har haft et befæstet anlæg øst for den nuværende stuelængde. I dag er Bisgård Forte lejet ud til Samsø Frie Skole, som bruger området til undervisning om naturen i naturen.
Fra Bisgård Forte følges vejen til Havvejen, hvor du cykler til venstre og følger vejen 500 m., herefter drejer du til højre og cykler det sidste stykke tilbage til Sælvig Havn.
Digital synliggørelse af ruter på Samsø er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv.
Senest opdateret: 05/01/2024 09:30