Af Bjarne Manstrup, Naturvejleder i Samsø Kommune
Det er kun ganske få plantearter, som er i stand til at overleve de barske forhold på sandstranden. Her forekommer der jævnligt ekstrem tørke, sandflugt og oversvømmelser af saltvand. Nogle af sandstrandens planter kan ikke blot overleve men ligefrem udnytte de specielle forhold, hvor vandet og vinden medvirker til spredning af deres frø.
Sodaurt er en lav tornet plante. De smalle stængler og blade begrænser fordampningen, og tornene kan opfange dug og tåge, som fortættes og kan løbe ned ad planten til rødderne. Når planten visner, brækker små skudstykker med frugter af og kan føres med vinden.
Strandsennep undgår vinterhalvårets barske forhold ved at overvintre som frø. Frugterne har særlige luftfyldte hulrum, der gør dem i stand til at flyde på havet.
Strandarve kan danne store og lave tæppelignende bevoksninger. Strandarve har op til 3-4 meter lange og forgrenede jordstængler, der medvirker til at fastholde sandet, så det ikke blæser eller skyller væk. De små brune frø er runde og lette og spredes af både vind og vand.
Strandkål er en kraftig flerårig plante. Den blomstrer med en masse smukke, hvide blomster i maj-juni. Frugterne er store, kuglerunde og spredes med vinden og vandet. Strandkål er sjælden i nogle dele af landet. På Samsø er den ret almindelig.
Strandhjælme er en kraftig græs, der kan rulle bladene sammen og dermed gøre overfladen mindre og nedsætte fordampningen. Man mener, at Sandhjælme kan overleve i det barske voksested gennem et samliv med svampe og bakterier.
Senest opdateret: 05/12/2018 09:33