Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser

En samsk madrevolution

Hvis man selv tror på sit potentiale, er det nemmere at overbevise andre om, at man har et. Det er som om, at samsingernes tro på egne råvarer og kulinariske evner er eksploderet i løbet af de seneste 10-15 år, og i dag bliver de friske asparges, det mørke lammekød og de funklende røde jordbær præsenteret med en stolthed, der gør, at øens gæster for alvor begynder at se potentialet i Samsø.

 

Et af mine første stærke gastronomiske minder er fra Samsø. Jeg var ikke ret gammel, men alligevel står en middag på Ved Kæret meget klart i erindringen; de kraftige smage, de spændstige, lokale grøntsager og Søren Ørums hjertevarme måde at præsentere dem på. Jeg kan ærligt sige, at det var en af de oplevelser, der gør, at jeg i dag har mad som min altoverskyggende interesse.

Søren Ørum var dog mere eller mindre alene dengang – det er han ikke mere. I dag er det et luksusproblem at finde et sted at spise på Samsø, for hvilket skal man dog vælge, når de alle er så gode? Havde nogen for 10-15 år siden sagt, at man kunne fylde en hel uge ud med restaurantbesøg på Samsø, havde de fleste nok moret sig gevaldigt. I dag er det en realitet.

Råvarerne har egentlig altid været der. Samsøs sandede jorde, hvor aspargesene trives, det milde klima til fordel for kartofler og bær og de brede vidder, hvor gutefår og dyrevildt kan gnaske og gumle for til sidst at ende på vores tallerkener; men fortællingen om de gode råvarer og de rigtige folk til at tilberede dem manglede. Heldigvis kan en række unge kokke nu se potentialet i Samsøs råvarer, og flere af de dygtige folk har bosat sig på øen, fordi vejen fra jord til bord er så kort, hvilket giver mulighed for at arbejde med en friskhed, som er meget svær at efterleve i de store byer. At kokkefaget i høj grad er skiftet fra at være sæsonarbejde til at være af mere permanent grad gør også, at stabiliteten er vokset, fordi det er de samme dygtige folk, der år for år videreudvikler på de lovende koncepter, man finder rundt omkring på øen.

Antallet af råvareproducenter er også steget markant. Tror man ikke på det, så slå et smut forbi Smagen af Øen i Ballen. Da indehaver, Lars Damgaard Hansen, åbnede i 2008, havde han fire samske producenter på hylden – i dag har han over 30. Der er afsætningsmuligheder for de gode varer, og det er også en vigtig del af udviklingen. Interessen udefra bliver større og større. Turister planlægger deres ferie efter den årlige råvarefestival, og Tranebjerg rammes af decideret trafikkaos, når der er ”Samsøs bedste kartoffelmad” på programmet. Samsø er for alvor blevet ramt af interessen for kvalitetsfødevarer og gode restauranter, og det bedste er, at vi – tror jeg – endnu kun har set begyndelsen.

Af Rasmus Palsgård

Journalist og manden bag feinschmeckeren.dk Rasmus Palsgård.

Om Rasmus
Rasmus Palsgård er madanmelder på magasinet gastro, mad- og vinskribent for en række andre magasiner og dagblade samt foredragsholder om den gastronomiske scene i Danmark.


Vidste du…

At Samsø har tre restauranter, der er nævnt i White Guide, der er en guide over de bedste restauranter i Norden.

Senest opdateret: 05/08/2020 13:43