De voksnes Samsø, Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser

Grønne perspektiver

Siden foreningen Økologisk Samsø så dagens lys for fem år siden, er der sket rigtig meget. Foreningen har knop-skudt, så den nu engagerer sig i alt fra slagtehus til permakultur.

Jordbrugsfonden
Et år efter stiftelsen af Økologisk Samsø, udvidede foreningen med Jordbrugs¬fonden SamsØkologisk, hvis formål er at opkøbe jord og gårde på Samsø og omlægge dem til økologisk drift. ”Gårdene skal bortforpagtes til unge, økologiske landmænd, der ellers har svært ved at opfylde drømmen om at blive selvstændige, og dermed i det hele taget lette generationsskiftet i et økonomisk trængt erhverv,” forklarer Marianne Koldby, kommunikations- og PR-ansvarlig for fonden.

Den første gård – Yduns Have i Alstrup – blev købt i 2016, men her stopper ambitionerne ikke: ”Vi arbejder på at købe to-tre gårde i løbet af det næste år, og fem år fra nu skulle vi gerne have erhvervet 15-20 gårde, etableret mejeri og meget andet,” fortæller Marianne. Kapitalen rejses via salg af aktier, og efter planen udbydes der aktier for op til syv millioner kroner hvert år.

Investorerne kommer fra hele landet: ”Heldigvis er der mange, der kan se fornuft i at investere i at øge arealet af økologisk landbrugsjord på Samsø. Det giver mening både ud fra et sundhedsmæssigt, miljømæssigt og økonomisk synspunkt,” slutter Marianne.

Yduns Have
Ydun kender vi som gudinden med de guldæbler, som giver aserne evig ungdom. Sådan nogle æbler dyrker de ikke på gården Yduns Have, men de dyrker så meget andet – også god karma!

I år tager parret Hester Callaghan og Bjarke Jensen hul på fem spændende år som forpagtere. ”Der er en helt særlig energi på Samsø, og vi kan ikke få armene ned over det økologiske netværk, der breder sig på øen,” fortæller Hester.

Yduns Have leverer bl.a. grøntsager til en del af øens restauranter, og så er de kendte for den velassorterede gårdbutik, hvor både lokale og feriegæster handler. Gården drives som Fælleskabsstøttet Landbrug (CSA), hvor 60 samske familier i starten af året har indbetalt et beløb, som bruges til indkøb af frø, planter og udstyr. Til gengæld henter familierne frugt og grønt i løbet af sæsonen i en mængde, der svarer til, hvor godt den forløbne uge er gået i marken. Forbrugere og landmand deler udbytte og risiko.

Øko And Samsø
Har du nogensinde hørt en glad and rappe? Hvis ikke, så skulle du køre forbi gården Kristensminde ved Nørreskifte, der lægger jord til det lille firma ”Øko And Samsø”. Her forkæler andemor og andefar, Mette Kjær og Peter Sørensen, de mange berberi- og landænder, der har fri adgang til store udearealer og vandbassiner.

Mette og Peter flyttede til Samsø, fordi de her kunne blive en del af det økologiske engagement, der er gang i, samtidig med at øens klima giver gode betingelser for deres ænder. Og så var der jo Jordbrugsfonden, som gjorde det hele muligt: ”Jordbrugsfonden havde desværre ikke en gård, vi kunne komme til at leje, men de satte os i forbindelse med Ida og Morten Kristensen, der driver Kristensminde og Samsø Mel. Kristensminde har været økologisk dyrket siden 2002 og er ren planteavl. Vores ænder gøder markerne og vi køber kornet til foder af Morten. På den måde går vores to forskellige produktioner hånd i hånd,” fortæller Peter.

Senest opdateret: 26/08/2020 11:04