Samsø Museum, Samsøs historie

Historisk landbrugsidyl i Vesterløkken

På Fredensdal i Vesterløkken kan børnene opleve gamle danske landbrugsdyr helt tæt på, og voksne kan lade skuldrene falde ned på plads, når de mærker roen på husmandsstedet.

Af Naja Kjærgård Laursen, daglig leder, Samsø Museum

Nær sydøens vestkyst ligger en mindre gård omkranset af marker, med havet i ryggen.

”Det er et frirum herude,” siger Ingrid Nolde, som er en af de frivillige, der har været med til at passe gården, siden den blev en del af Samsø Museum.

Den grågule gård er egentlig et ”husmandssted” opført i 1904, og den giver et unikt indblik i det lille familiebrug, som var en vigtig del af dansk landbrug i størstedelen af det 20. århundrede.

En tidslomme
Gårdens sidste ejer, i, ændrede stort set intet på stedet, da han overtog det fra sine forældre i 30’erne, og derfor fremstår gården i dag som en tidslomme. “

Jeg synes, det er så interessant at forestille sig, hvordan husets ejere levede herude. Hvad lavede de, hvad spiste de, og hvordan dyrkede de jorden?” fortæller Ingrid.

Stuerne, køkkenet, spisekammeret og soelset (bryggerset) står uforandrede som i forældrenes tid bortset fra, at der er installeret elektrisk lys. I de to sovekamre er der indrettet udstillingsrum, hvor man kan læse mere om kartoflens historie på Samsø og familiens på en gang nøjsomme og opfindsomme liv på Fredensdal.

En af de kilder til husmandsstedets historie, som Ingrid og de øvrige frivillige anvender, er de meget nøjagtige dagbogsoptegnelser fra 1909 til 1935, som husmandsstedet første ejer, Søren Kjeldmann, førte. Her blev det f.eks. sirligt noteret, hvilken type hæk, der blev indkøbt til husmandsstedet.

Så autentisk som muligt
Man har fundet fotografier af huset fra 1920’erne, og ud fra dem har Ingrid været med til at genetablere den gamle prydhave med staudebede og havegange:

“Vi kan ikke altid være helt sikre på, at de sorter, vi planter faktisk har stået på gården, men vi forsøger altid at komme så tæt på, som overhovedet muligt,” forklarer Ingrid, der heller ikke er bleg for at dykke ned i arkiver og ældre botaniske opslagsværker for at finde frem til de rigtige plantesorter.

På spørgsmålet om, hvorfor det er så vigtigt at genetablere stedet, som det var, svarer Ingrid prompte: “Fordi ellers kan det da være lige meget!”

På Fredensdal kan man også se sjældne varianter af gamle grøntsagssorter. Her står hele fem forskellige sorter af både grønkål og kartofler – og besøgende kan være heldige at få en smagsprøve – eller måske købe en plante og en pose sjældne frø med hjem.

Her må man gerne røre dyrene

Ud over de historiske plantearter og grøntsagssorter, findes også en række dyr, som besøgende kan komme helt tæt på. Det er som regel en stor succes blandt børnene at kunne røre ved en af smågrisene eller gå på jagt efter kattene, som gemmer sig i stalden.

Som på de mindre gårde i gamle dage er her både grise, katte, geder og fjerkræ. Og så står en flok røde malkekøer og græsser på marken.

Fredensdal er en del af Samsø Museum, men drives i høj grad af de kyndige frivillige, som er klar til at vise stedet frem for besøgende i sommerhalvåret.

Se www.samsoemuseum.dk for åbningstider og arrangementer.

Senest opdateret: 05/08/2020 15:09