Vi har lært, hvad hygge er
Familien Leu har som de fleste andre moderne børnefamilier et travlt hverdagsliv. Far Henning er læge, mor Andrea er skolelærer og sønnen Rasmus har fuld fart på med skole og fritidsinteresser. Et par gange om året hiver familien stikket ud og tager til Samsø. Her kan de puste ud, nyde naturen og få tid til at være sammen.
Til alle tider
Det er snart ti år siden, familien Leu for alvor tabte sit hjerte til Samsø. ”Samsøs fokus på miljøet og vedvarende energi stemmer godt overens med den måde, vi gerne vil leve på. Vi ejer f.eks. ikke en bil, så når vi skal til Samsø, lejer vi en,” forklarer Henning.
I år runder familien deres 25. besøg på øen, og de kommer på alle tidspunkter af året. ”Hver årstid byder på forskellige oplevelser og stemninger. I efteråret nyder vi de gyldne farver. Om vinteren fyrer vi op i brændeovnen og går i sauna. I foråret ser vi frem til de friske grøntsager, og når det er sommer, er vi meget på stranden. Et par gange har vi også fejret nytår på øen. Så sidder vi klar til Dronningens nytårstale og slutter aftenen af med at overvære det store fyrværkeri,” fortæller Andrea.
Efterhånden som sønnen er blevet ældre, er der kommet nye traditioner til: ”Vi har været i Samsø Labyrinten, vi køber som regel noget LEGO i Tranebjerg, vi cykler lange ture og så bader vi en masse,” fortæller Rasmus.
Vores hjemmestrand
Familien bor altid i sommerhus i Mårup. Hver gang vælger de et nyt hus, men altid i nærhed af stranden, havet og bakkerne. ”For naturen er vigtig for os,” forklarer Andrea, ”og her i Mårup bor vi lige midt i den. Sommerhusområdet er så tilpas lille og fredeligt, at vi kan opleve masser af dyreliv, og vi ser ofte harer, rådyr, fasaner, pindsvin og mange forskellige fugle”.
Med mere end 100 kilometer kystlinje er der på Samsø rig mulighed for at få sand mellem tæerne, og familien sætter stor pris på, at der er god plads til alle: ”Vi har med tiden fundet vores egen ’hjemmestrand’, som vi kalder det. Her er der sjældent mere end 20-30 mennesker fordelt på et langt stykke. Så vi føler det lidt som om, det er vores helt eget sted,” fortæller Henning.
Skal vi flytte hertil?
”For nogle år siden, mens Rasmus var helt lille, var vi på Samsø en kold vinter. Der var minus otte grader, sne og kold vind fra øst hele tiden. Den uge fik vi den idé, at vi da også kunne flytte permanent til Samsø,” fortæller Andrea.
Familien skrev et brev til den danske Sundhedsstyrelse for at forhøre sig om muligheden for, at Henning kunne nedsætte sig som praktiserende læge på Samsø. ”Det gik desværre ikke! Jeg er certificeret til at praktisere i Danmark, og jeg fik da også et jobtilbud fra Viborg. Men Viborg er jo ikke Samsø,” konstaterer Henning.
Foreløbigt må familien altså nøjes med at nyde Samsø i ferierne, men drømmen er ikke slukket. Både Andrea og Henning har lært så meget dansk, at de kun sjældent må finde hjælp i det tyske sprog, og, som Henning slutter: ”Vi føler altid, at vi trænger til at komme tilbage til Samsø. Vi har hjemve!”.
Senest opdateret: 26/08/2020 11:01