Lokale råvarer – Samsøfortællinger

Julens rødkål fra Samsø

Der er ikke noget bedre end rødkål fra Samsø.

Rødkålsmarker er et imponerende syn. Rødkål i rækker og geled, store smukke blårøde marker. Orange græskar breder sig over bakkerne, mens rødbederne står med de mørkerøde blade og vokser sig store og flotte.

Klar inden jul
I september høstes der rødkål. De runde hoveder bliver snittet og kogt og puttet på glas på Samsø og derefter sendt til resten af Danmark – klar til julemaden. Traktor efter traktor læsser rødkål af i et stort bjerg. Herfra ryger de i vaskekarret og transporteres direkte ned til snittemaskinen. Et transportbånd kører den snittede kål op i store kogekar, og når kålen er færdig, bliver den fyldt på dåser, spande eller glas alt efter kundens ønske.

Senere er det rødbedernes tur. Efteråret er den travleste tid. De fleste grøntsager skal høstes og på glas inden jul. Det sørger 25-60 ansatte i treholdsskift for. Resten af året klarer en fast stab på 25 de mindre produktioner.

Lokale råvarer
Hovedparten af råvarerne til fabrikken kommer fra grøntsagsavlere på Samsø, deriblandt en økologisk avler, der leverer økologiske græskar og rødkål.

Nicheproduktion
Samsø Syltefabrik laver også mindre produktioner af bl.a. sennep og specialkrydrede varianter af survarer. Nye og spændende måder at få smagen af Samsø med hjem på.

Mens rødkålen kan findes på supermarkedernes almindelige hylder, skal man til hylderne med Samsøs specialiteter for at finde den gode græskarsuppe.

Se film om de gode rødkål fra Samsø

Senest opdateret: 12/08/2020 13:18