Kajaktur – Rundt om Samsø på 3 dage
Samsø har mere end 100 kilometer kystlinje og byder på mange forskellige slags rofarvand, der egner sig særdeles godt til kajak. Man kan altid finde et sted med læ, det er muligt at tage på længere ture til naboøer, og så er der Stauns Fjord, der med sine småøer og holme, sejlrende og historie er et helt unikt miljø at svinge pagajen i.
Turen rundt om Samsø anbefales her delt op i tre dags-etaper.
Dag 1:
Start ved Langør, ro ud til spidsen af Besser Rev og nord om Kyholm, Lindholm og Rumpen. Kyholm er en lille, ubeboet ø, men har historie som karantænestation og befæstning, og du finder her Danmarks måske ensomste kirkegård.
Det er tilladt at færdes på Kyholm året rundt i modsætning til resten af øerne og holmene i Stauns Fjord.
Herfra ros sydpå med Besser Rev på højre hånd. Besser Rev er et fem kilometer langt oversøisk stenrev, som afgrænser Stauns Fjord, og er et enestående fugleområde.
OBS: Der er adgangsforbud på Besser Rev i fuglenes yngleperiode fra 1. april til 15. juli.
Herfra går turen sydpå mod Ballen, hvor der findes indkøbsmuligheder, overnatningsmuligheder og spisesteder. I Ballen findes også Samsøs største og mest besøgte lystbådehavn.
Dag 2:
Fra Ballen fortsættes sydpå hele vejen til Kolby Kås på Samsøs vestkyst. På turen får du den smukke udsigt over den sydlige del af Samsø og passerer bl.a. Samsøs sydligste punkt Lushage og har udsigt til Brattingsborg Skov. Efter et par kilometer passereres også Vesborg Fyr – fra det 19 meter høje fyrtårn kan man i klart vejr se Sjælland, Fyns Hoved, Nordfyn, Æbelø, Endelave og Jylland.
OBS: Adgang ad trappen fra stranden til Vesborg Fyr er ikke tilladt mellem kl. 18.00 og 11.00.
Fra Vesborg Fyr er der et par kilometer til Kolby Kås, hvor der findes forskellige overnatningsmuligheder og spisesteder.
Det er også muligt at fortsætte nordpå til Sælvigbugten, hvor der findes en campingplads ca. midtvejs.
Dag 3:
Fra Kolby Kås (eller Sælvigbugten) ros nordpå langs Samsøs vestkyst. Det første stykke sejler du langs Vesterløkken, hvor Ilse Made Helligkilde passeres. Herefter har du Sælvig på højre hånd og udsigt ind over Sælvigbugtens syv kilometer lange sandstrand. Fortsæt turen langs Sælvigbugten og forbi Mårup, hvor der er mulighed for at få en bid mad, hvis sulten melder sig.
Fortsæt yderligere nordpå forbi Samsøs højeste punkt Ballebjerg (64 m.) og de imponerende morænebakker og videre til Issehoved – Samsøs nordligste punkt. Herfra ros sydpå udenom Lilleøre og tilbage til Langør.
Undervejs passeres Nordby Strand, hvor der findes en primitiv lejrplads. Der findes også en lang række spisesteder, indkøbsmuligheder og overnatningsmuligheder i Nordby.
Kajakturen rundt om Samsø kan selvfølgelig deles op i flere etaper efter behov.
Sikkerhed
Forberedelse og opmærksomhed er vigtigt, når du ror i din kano eller kajak på Samsø. Vælg tur efter vinden og vælg altid pålandsvind. Er det østenvind bør du sejle på Samsøs vestkyst, er det vestenvind bør du vælge Samsøs østkyst.
Vær altid opmærksom på både og færger, særligt omkring øens havne. Sørg for at holde god afstand – også til dyrelivet. På Samsø findes både sæler og et stort antal kystfugle.
Du kan bl.a. orientere dig om vind- og strømforhold via appen SejlSikkert. Her kan du orientere dig om forholdene tre dage frem.
DGI´s 5 tips til sikker færdsel på vandet
- Husk vest, og ro ikke alene!
- Undersøg vejr, strøm og tidevand – inden du ror afsted.
- Vær godt klædt på. Læs mere om påklædning til roning i DGI´s beklædningsguide.
- Hav en plan for, hvor du ror hen, og hvor længe du er ude.
Medbring en mobiltelefon i en vandtæt pose. Det er vigtigt at kunne tilkalde hjælp i nødstilfælde.
Medbring også drikkevand, madpakke og snacks. Der kan være langt til nærmeste sted at få proviant.
Læs mere om sikkerhed, bliv skarp til at spotte risikomomenter og bliv klog på sikkerhedsudstyr.
Ø-kajak på fem danske øer
Er du vild med havkajak, så tjek Ø-kajak ud. Det er et samarbejde mellem Langeland, Læsø, Fanø, Samsø og Ærø om at udbrede kendskabet til kajak på øerne endnu mere! Ø-kajak er en del af projekt Øhigh5, som støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Senest opdateret: 15/01/2024 14:17