Kosmisk KUNSTØ
”Kosmos har altid fascineret mig! Partikler, atomkerner, sorte huller, naturvidenskab og science fiction. Og nu sidder jeg her, i et lille observatorium på Samsø, med kunsten i hænderne og verdensrummet over mig”
Den anerkendte kunstner, Jonas Pihl, er på Samsø for at deltage i KUNSTØ. I hånden holder han en lille sprøjtepistol, som han med ganske små pift udløser over lærredet. Behændigt får de i forvejen hundredvis af hvide elementer følgeskab af flere. Går man et par skridt tilbage og betragter lærredet i dets fulde størrelse, vil man se, at de hvide hvirvler og prikker på den dyblilla baggrund tilsammen danner et motiv, der fint kan beskrives som noget, der hører rummet til. Og det er netop, hvad det gør. Både bogstaveligt og i overført betydning. Hovedparten af KUNSTØs workshops og udstillinger afholdes på steder, som i det daglige ikke har noget med kunst at gøre. Det giver en helt særlig stemning, forklarer Jonas: ”Kunst fungerer på en anden måde, når det tages ud af de sædvanlige institutionelle rammer. Observatorie- bygningen, som eksempel, er mere end bare et anderledes rum. Historien, effekterne, omgivelserne, ja, selv skud- hullet i ruden skaber en kontekst, som helt af sig selv sniger sig ind i arbejdsprocessen og i det færdige udtryk.”
En kulturel smeltedigel
KUNSTØ er, med kunstanmelder Tom Jørgensens ord, ”et kunstprojekt, som viser Samsø som en kulturel smeltedigel, hvor interessen for kunst og kultur og mad og litteratur er enorm og unik for Danmark, fordi der er så megen dynamik.” I løbet af en hel uge mødes udøvende kunstnere, kunststuderende og kunstinteresserede til symposier, artist talks, udstillinger, fællesspisninger og, ikke mindst, en lang række workshops med alt fra fotografering over croquis til tekstilfarvning og formstøbning. Workshopsene er en mulighed for at komme helt tæt på kunsten og kunstnerens arbejde, forklarer Tom: ”Man ser den kunstneriske proces med egne øjne. Man ser kunstneren træffe nogle valg. Hvordan skal raderingen laves? Hvordan skal man sætte det næste penselstrøg? Hvordan skal man lave hakkene med øksen, så træskulpturen bliver som ønsket. Det giver noget andet end hvad almindelige kunstudstillinger kan tilbyde.”
Baggrunden i forgrunden
Hos Jonas i observatoriet arbejdes der videre på det store fællesværk. ”I løbet af de tre dage, min workshop varer, arbejder vi på et stort fællesmaleri, som alle deltagere kan sætte sit præg på. Der er stort set ingen regler, ja, man må ovenikøbet male oven på noget, andre har lavet, hvis man har lyst. Der er pensler, airbrush, malertuscher, præfabrikerede skabeloner og alt muligt andet til rådighed,” fortæller Jonas. Deltagerne i KUNSTØ kommer med meget forskelige baggrunde og udgangspunkter. Det gælder både de kunstnere, der udstiller og underviser, men også de besøgende, der deltager i de forskellige workshops. ”I går kom der to unge spanske kunstnere forbi, som derhjemme laver noget helt andet end mig. Men de gik bare ind i det og gav den virkelig gas ud fra de præmisser, der var stillet op.” Jonas gør sig meget umage for at slippe styringen, når han underviser. ”Jeg skal ikke presse en vægt ned over deltagerne, men skubbe dem i den retning, som de måske i forvejen var på vej hen i mod. Det giver både deltagerne og mig selv en friere tilgang til materialet.”
Horisontudvidelse
Det er ikke kun de usædvanlige rammer og den frie form på workshoppen, der inspirerer Jonas. ”KUNSTØ giver også os udøvende kunstnere en lejlighed til at gå på opdagelse i nye metoder og teknikker. Vi møder kolleger, der har et helt andet greb og arbejder med helt andre materialer, end vi selv gør. Her kan vi snakke med digtere, fotografer, arkitekter og andre kunstnere på en hyggelig og uformel måde. Vi kan også indgå i et symposium, hvis vi vil byde ind. I det hele taget har arrangørerne af KUNSTØ virkelig sørget for, at vi alle kan få nye input både socialt og fagligt,” fastslår Jonas.
KUNSTØ
- KUNSTØ 2020 finder sted 27. juni – 5. juli
- Programmet opdateres løbende på www.kunsto.dk
- Bag arrangementet står en gruppe lokale ildsjæle både kunstnere og kunstinteresserede
JONAS PIHL
- Jonas Pihl (f. 1978) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2008
- Hans værker er inkluderet i samlinger i både Danmark og udlandet
- Han har udstillet i bl.a. Black & White Gallery i Chelsea, New York, på Scope Miami og Liverpool Biennalen
- I 2018 udsmykkede Jonas Aalborgs nye vartegn, “Tvillingerne”, med to enorme malerier på 34 meter høje siloer.
- Også i 2020 afholder Jonas workshop på KUNSTØ
Senest opdateret: 27/01/2021 16:56