Med kryds og slange
”Jeg er åbenbart blevet klogere med alderen,” udbryder Flemming, mens han presser den patinerede studenterhue ned over panden. En høj og hjertelig latter triller udover frokostbordet og garnerer smørrebrødet med godt humør.
De syv venner har sat hinanden stævne på Samsø. I løbet af et par dage fornøjer de sig selv og hinanden med gode aktiviteter og anekdoter. Og det er langt fra første gang, vennegruppen er samlet, forklarer Else Gundorph: ”Her på Samsø fejrer vi faktisk vores 65 års studenterjubilæum. Vi startede med at mødes ti år efter vores afsluttende eksamen. I begyndelsen forsamledes vi hvert femte år. Så blev det hvert andet, og nu er det hvert år, vi har sådan et genforeningsophold et sted i Danmark. De første 25 år var det bare os studenter, og derefter blev partnere inviteret med”.
Det går godt
Vennerne skiftes til at arrangere turene. Denne gang var det Jørgen Diderichsen, der stod for fin aftale med pakkeløsning på Flinchs Hotel i Tranebjerg, og Rikke og Henrik Barlebo, der med god assistance fra VisitSamsø stod for de to dages udflugtsprogram. ”Dem af os, der er tilbage fra det oprindelige studenterhold, er heldigvis raske og rørige, så programmet på Samsø er godt fyldt ud med aktiviteter og oplevelser. Vi har blandt andet været på byvandring i Nordby, på spadseretur ved Ballebjerg, til foredrag på Købmandsgården i Ballen og smagt snapse i Sildeballe. Vi har også besøgt Morgan Garage i Besser og efter frokosten slutter vi turen af hos kunstner og antikvitetshandler Ulrik Witt i Hårmark. Alle steder er vi blevet taget fantastisk godt imod, og Samsø egner sig fortrinligt til studenterjubilæer,” forsikrer Henrik.
Smilene sidder endnu som på nyudklækkede studenter, men med alderen er kommet en voksende begejstring for komfort, indrømmer Henrik: ”Det er mange år siden, flere af os sov i telt på turene. Nu sætter vi pris på rigtige senge og bad på værelset, så vi har på Samsø indlogeret os på et dejligt hotel, der også serverer lækker mad. Vi har altid en festmiddag, hvor vi får lidt ekstra godt på tallerkener og i glas, men også de to frokoster, vi har nydt hos Søster Sidevind i Besser og i ’Dæn pøne stow’ ved Smagen af Øen i Nordby har været fortrinlige”.
Punch og parabler
I 1956, da Else, Torben, Flemming og Henrik, kunne sætte huen på hovedet, var der også fyldt op i glassene, husker Henrik: ”Til det første studentergilde var der en flok, der stod henne ved bowlen og slog sig på lårene af grin. De havde nemlig skænket jordbærpunch op med min fine, hvide hue. Den kom aldrig helt væk, den lugt af jordbær”.
Det gik nu alligevel meget godt for Henrik og de andre, og de husker tiden på Holte Gymnasium som både lærerig og festlig. ”Vi startede 17 i matematisk klassen, og i hele gymnasiets historie var vi en af de årgange, der klarede sig allerbedst. Ti i klassen havde et gennemsnit over 14, hvilket i dag vel svarer til omkring 12,” fortæller Else, der selv blev advokat med eget firma.
Elses 16 studenterkammerater fik også fine karrierer som tandlæge, direktør, investor, korrespondent, gymnasielærer og skoleinspektør. Hele fem blev ingeniører og fem andre blev læger. Men alt gik ikke op i karakterer og kubikrødder. ”Vi var også dengang drøngode til det sociale. Vi mødtes tit om eftermiddagen og om aftenen, og når én havde fødselsdag, blev alle inviteret hjem til fest. Det gode kammeratskab lagde grundstenen til det sammenhold, vi har den dag i dag,” forsikrer Else.
Senest opdateret: 18/01/2025 11:16