Musikalsk himmelflugt
”Der må bo en gal videnskabsmand, deroppe! Sådan en skurk fra Østrig-Ungarn med et stort ar ned over kinden – taget lige ud af en James Bond-film”.
Det var, hvad Poul Krebs og hans kone, Ulla Krebs Bille, sagde til hinanden, første gang de kørte forbi Dansebjerg.
Ulla og Poul flyttede til Samsø i midten af 90’erne, og hver gang de passerede den imponerende bakke lidt syd for Brundby, følte de sig draget. Draget af mystikken og historien, der emmede ud af stedet, og af muligheden for at skabe et kreativt miljø med plads til musik og store tanker.
Til tonerne af hjemlighed
Kort forinden havde Poul besøgt den legendariske musikproducer Daniel Lanois i New Orleans og der set, hvordan man indspillede musik i helt anderledes rammer end herhjemme. ”I 90’erne begyndte man for alvor at professionalisere indspilningstudierne her i Danmark. Masser af grej, digital lyd og den slags. Med det forsvandt også en stor del af den sjæl og autenticitet, vi havde førhen. I New Orleans havde Daniel Lanois med sit Kingsway-studieskabt et stemningsfuldt hus, hvor musikere kunne indspille i stuer og køkkenet døgnet rundt og gå omkuld i værelserne på 1.sal.
“Den tur gav mig inspiration til at skabe et sted, hvor vi kunne trække musikken ud af de teknikproppede studier og tilbage til et sjælfuldt, kreativt univers,” husker Poul. Så en dag var der en lille notits i Samsø Posten: ”Dansebjerg sælges. Kun seriøse henvendelser!” Poul ringede straks og spurgte, om sådan en popmusiker som ham kunne komme i betragtning som en seriøs henvendelse. ”Det var i november måned, Ulla og jeg så stedet indvendigt for første gang. Da vi kom ud på den store terrasse og kiggede ud over landskabet, blev vores blik fastholdt af et rent Edward Hopper’sk motiv. På den lerede mark nedenfor bakken stod en gammel, grå Massey Ferguson. Væk fra traktoren førte et sæt fodspor, der talte sit eget sprog – jeg kommer tilbage, når det bliver forår”.
På skærm og skive
Næste forår kom de så tilbage. Både landmanden, der havde måttet efterlade sin traktor i efterårs pløret og Ulla og Poul, der nu kunne kalde Dansebjerg for deres. ”Allerede første dag begyndte vi at læsse udstyr ind. Vi installerede en stor mixerpult i spisestuen, og dagen efter gik vi i gang med at færdiggøre albummet ’Forbandede vidunderlige tøs’ ”.
Rygtet om Krebses sted på Samsø spredte sig i miljøet, og i det følgende årti blev der indspillet, filmet, digtet og komponeret på livet løs i det smukke hus. ”Løst talt er der Dansebjerg-indspilninger på mindst 100 forskellige album,” fortæller Poul, og nævner i flæng navne som Nephew, Veto, Dúné, The Minds of 99, Sys Bjerre, Peter Sommer, Michael Falch, Veto og, selvfølgelig, Poul Krebs selv. Mange vil også kunne huske Dansebjerg som det sted, hvor det store TV-show ”Toppen af Poppen” blev filmet for et par år siden. ”Vi har også lavet en del radio, bl.a. DR’s ’Karrierekanonen’, som blev skudt i gang her i stuen. I 2005 udviklede og indspillede vi det store projekt ’Postkort fra livet’, hvor sangskrivere og musikere som Povl Dissing, Michael Falch, Søs Fenger, Peter Belli, Elisabeth, Ivan Pedersen og Alberte skrev, komponerede og indspillede sange ud fra almindelige danskeres oplevelser og tanker,” husker Poul.
En bid af magien
Sideløbende med musikere og forfattere bliver huset også brugt af virksomheder for, som Poul siger, ”det kræver en solid økonomi at drive og vedligeholde sådan et stort, gammelt hus. Og vi havde samtidig lyst til at tage projekter ind, der ikke nødvendigvis havde penge med hjemmefra. ”Alt fra Irma over banker til brillefirmaer benytter huset til seminarer, firmafester, kurser og udviklingsforløb. Og det i endnu højere grad i dag end for 20 år siden. ”Efterhånden som Ulla og jeg kom mindre og mindre på øen og i takt med at indspilnings udstyr blev mere flytbart, ændrede brugen af Dansebjerg en smule karakter.
Der kommer stadig mange musikere, men der er flere huller til bl.a. virksomheder, grupper og familier. Vi har for nylig moderniseret og lavet nye værelser, så der nu er plads til 24 overnattende gæster. Huset rummer mange muligheder for at være sammen– i både stuer, det store landkøkken, pejsesalen og udenfor. Og så er der jo Dansetten, der kan bruges til næsten hvad som helst,” forklarer Poul.
Kom, lad os danse
Dansetten, som Poul henviser til, er en charmerende træbarak, der ligger lige ved siden af det store hus. ”Dansetten stammer fra Tivoli i København, hvor den fra 1948-1967 var et populært dansested. Da det lukkede, blev den solgt til Dansebjerg, der på det tidspunkt var ejet af FDF-spejderne. Barakken blev brugt som sovesal for spejdere – naturligvis opdelt i en drenge-og en pigeafdeling,” fortæller Ulla. Da Ulla og Poul overtog stedet, bragte de, efter en omfattende renovering, dansen tilbage til den historiske bygning. Ulla, der er koreograf og danseformidler, skabte i 1996 ’Samsø Danseteater’, der de følgende år producerede to årlige børne-/ungeforestillinger med lokale børn og kunstnere fra fastlandet. ”Vi lavede bl.a. en stor opsætning i Sælvigbugten med en kulisse bygget af bigballer. 80 børn og unge optrådte og mere end 1.200 børn og voksne så på,” husker Ulla.
Den lokale opbakning er noget, Ulla aldrig glemmer: ”Fantastisk mange forældre engagerede sig, og alt kunne lade sig gøre. Det er så rørende at skabe noget herovre. Da vi gik i gang med at lave Brundby Rockhotel, stod folk klar med gravemaskiner fra allerførste dag og spurgte, som var det det mest naturlige i verden; ’hvad kan vi hjælpe med?’! Den slags sker simpelthen ikke i de store byer”. For et par år siden udvidedes ejerkredsen med venner af Ulla og Poul, og de har, efter et par år hvor Dansebjerg blev bestyret af en lokal restauratør, taget den tilbage på egne hænder. ”Planen er, at musikken og dansen igen skal fylde mere på Dansebjerg. Jeg har flere danseworkshops på tegnebrættet og der er også nogle nye musikinitiativer i støbeskeen,” afslører Ulla.
KREBS OG DANSEBJERG
- Navnet ”Dansebjerg” stammer fra betegnelsen ”Dantz-bierg”. Bakken har sandsynligvis været brugt til de såkaldte klinegilder, hvor ungdommen fejrede, at et hus var rejst og klar til at blive klinet.
- Det siges også, at der bor underjordiske væsner under Dansebjerg, og at bakken ”rejser sig på gloende pæle, når troldtøjet danser”.
- Huset blev bygget i 1933 af overlæge Boas som et sanatorium for patienter fra hovedstaden, der trængte til frisk luft.
- Dansebjerg kan lejes til fester, retreats, møder og workshops, seminarer, ferie for den store familie og meget andet. Læs mere på www.dansebjerg.dk
- Poul Krebs har udgivet 23 albums og opsamlinger, og er stemmen bag hits som ”Morgendagens Tåber”, ”Små Sensationer”,”Morrisson, Dylan og Elvis” og ”Sådan Nogen Som Os”.
- Ulla Krebs Bille er uddannet koreograf fra ”School for New Dance Development” i Amsterdam. Ulla underviser bl.a. på danselinjen på Risskov Efterskole og laver workshops for børn helt ned til børnehave alderen. Ulla har også udviklet et unikt danse-lege-bevægelses-redskab. Se mere på www.dansetid.dk
Senest opdateret: 09/11/2021 10:55