Øen rundt på to hjul: “Samsø er en enormt flot cykel-ø”
Cykelklubben MCM fra Mårslet syd for Aarhus cykler mindst en gang om året Samsø rundt. Det er en god oplevelse af flere forskellige årsager.
Af Allan Priess Poulsen
Det startede som et hyggeprojekt, hvor en række beboere i Mårslet syd for Aarhus samledes et par gange om ugen for at køre på cykel. Det var tilbage i 1997, da Bjarne Riis netop havde vundet Tour de France, og cykling var på vej til at slå fodbold af pinden som Danmarks nationalsport. Også Peter Laursen fra Mårslet hoppede med på ideen – og er stadig en del af cykelklubben 27 år senere.
”Vi var vel fem-seks stykker, der mødte op den første gang. Der var kvinder med cykelkurve og mig på en mountainbike. Jeg tror faktisk ikke, at nogen af os ejede en racercykel på det tidspunkt. For mit vedkommende var det Jørgen Leth, der inspirerede mig til at køre på cykel. Jeg havde set hans film ”En forårsdag i helvede” og ”Stjernerne og vandbærerne”, som begge gjorde stort indtryk. Til at begynde med var vi glade, hvis vi kunne komme op at køre 30 kilometer i timen. Det har ændret sig lidt siden,” griner Peter, der til dagligt er salgskonsulent i virksomheden Hans Nielsens Efterfølger – og altså fortsat inkarneret cykelmotionist.
Samsø har en særlig plads
Ren og skær motion er der dog ikke tale om, for faktisk er de omkring 80 medlemmer af cykelklubben MCM i sadlen tre gange ugentligt, ligesom flere af dem med jævne mellem rum deltager i løb i ind- og udland. Blandet andet Frankrig, Tyskland og Belgien har været på programmet – ligesom Samsø har en særlig plads hos mange af de cykelglade østjyder.
”Jeg træner ret ofte på Samsø, som er en enormt flot cykel-ø. Min kone og jeg har sommerhus i Sælvig, og en gang om året inviterer jeg klubbens medlemmer over, og så er vi en 10-12 stykker, der kører øen rundt og griller pølser og burgere i sommerhuset bagefter. Det er virkelig hyggeligt og en rigtig dejlig tradition,” siger Peter og peger på flere forhold, der gør cykling på Samsø til en god oplevelse.
”Naturen er fantastisk, og der er meget at se på under en cykeltur på øen. Vi kommer typisk igennem både Besser, Langør og Ballen – og stopper nogle gange et lækkert sted til en kaffepause. Og så er der den ikke uvæsentlige detalje, at 99 procent af bilisterne på Samsø er søde og kører pænt. Mange andre steder kan der godt være problemer med bilister, der er trætte af cyklister og kører for tæt på,” siger han.
Faldt for Samsø under festival
Peter understreger, at cykelklubben igennem årene har gjort meget godt for sine medlemmer – og at Samsø udgør en noget nær perfekt ramme for en træningstur.
”Det er altid dejligt at få rørt sig, men meget af attraktionen ved cykelklubben er også fællesskabet og hele det sociale lag. Vi er blevet til et slags personligt netværk, der hjælper hinanden med mange ting. Og så er vi en ret broget forsamling aldersmæssigt. Mens nogle er i 20’erne, er de ældste midt i 70’erne,” siger han og løfter også sløret for, hvorfor han og hustruen Jette endte som fritidssamsinger med sommerhus i Sælvig.
”Vi var på Samsø Festival for at holde lidt snor i vores datter, som var 14-15 år gammel og afsted på festival med veninderne for første gang. En dag sad vi ved Hotel Strandlyst og spiste frokost, mens vi kiggede ud over vandet og blev enige om, at det her skulle vi have meget mere af. To og en halv måned senere havde vi købt et sommerhus på øen, og det har vi aldrig fortrudt,” siger Peter.
Senest opdateret: 21/12/2024 15:20