På hjul af en højskoletradition
Båt båt. Båthornet gjaldede med jævne mellemrum, og det betød, at cykelruten tog et sving til højre eller venstre.
Kursusleder og højskolelærer, Ingeborg Raahede, havde afprøvet alt fra ringeklokke til dommerfløjte til at guide ugens højskolekursister, men spredningen i kursisternes form, og deres meget forskellige ønsker til fart, krævede en mere gennemtrængende lyd i bestræbelserne på at holde styr på tropperne. Det hændte, at en kursist havde svært ved at kende forskel på højre og venstre, og konsekvent drejede i den modsatte retning, så lød det højt ”den anden venstre!”. Var det ikke nok, måtte kursuslederen båtte i hornet og samtidig træde ekstra hårdt i pedalerne, og som en hyrdehund få kursisten tilbage i flokken. Båthornet havde en central placering, sammen med kaffe, kage og højt humør. 25 cykelglade kvinder og mænd var på det årlige sommerkursus på Samsø Højskole med titlen ”Samsø på Cykel”. I løbet af en uge blev deltagerne præsenteret for ”det bedste af Samsø” på to hjul.
Højskolekurset bestod af veltilrettelagte ruter kombineret med indlagte fortællinger og besøg hos vinonden i Vesterløkken og hos kartoffelavler Tage Madsen i Nordby, som ofte var først med de nye kartofler. For de modige var en tur til toppen af Jørgen Tranbergs vindmølle et hit. Cykelkurset var altid udsolgt, og det var motion, samvær og livsoplysning, når det er bedst.
Hver dag en ny rute
Nogle kursister ankom i stram lycra, klar til at køre stærkt, mens andre i højere grad var optagede af at spørge til alle blomster i vejkanten og fugle i luften. Det var Ingeborg og medhjælper Mogens, der havde den udfordrende højskolepædagogiske opgave at skabe en god gruppedynamik og forsøge at smitte så mange som muligt med begejstringen over Samsøs natur, kultur og historie. Kursisterne ankom fra alle dele af Danmark. Den første aften gik med at indstille de lejede cykler, pumpe dæk og for deltagerne med egne cykler at sammenligne udstyr, og afsted det gik. Hver dag efter morgen-samlingen kørte gruppen ud på dagens rute, alle med en længde på ca. 35 km – bortset fra om onsdagen, der bød på en bustur. Chauffør Jørgen Christian hentede alle højskolekursister, der deltog i ugens kurser i golf, fluefiskeri, pileflet og stavgang, og tog dem med på en guidet tur. Her fik deltagerne anekdoter og fortællinger om alt og alle, og der var stop ved Besser Rev.
Cykeltur og kage
Ugens ruter var tilrettelagt, så deltagerne blev præsenteret for en stor del af øen og med indlagte frokost- og kaffepauser på nogle af de smukkeste steder på Samsø. Det kunne være ved Dyret, i Brattingsborg Skov eller ved havet. Efter en dag i sadlen samledes gruppen til eftermiddagskaffe, og det var for de fleste et højdepunkt, når bilen fra Samsø Højskoles køkken bragte frisk kaffe og nybagt kage ud. På kursets sidste dag var det en højt skattet tradition, at Ingeborg bød indenfor i sit hjem i Nordby til afslutningshygge og ikke mindst til den legendariske samske æblekage. Det skete, at deltagere tilmeldte sig næste års kursus, blot for igen at opleve de smukke cykelruter. De tåler nemlig en gentagelse. Ruterne er tilrettelagt, så de kan fordeles over fem dage, og tager I kaffe og kage med, kan I næsten selv gennemføre højskole-kurset ”Samsø på cykel”. Det er desværre ikke muligt at komme på højskolekurser på Samsø, da højskolen, som lå i Koldby, lukkede i juni 2012. Men arven efter skolen lever videre på øen, her i form af et ”gør det selv” cykelkursus. God fornøjelse.
Senest opdateret: 05/12/2023 13:18