Ren energi til øen
Effektiv overvågning af elforbruget, ny belysning på skoler og i gadelygter – og en genbrugs-varmepumpe. Det er nogle af de energitiltag, der i det daglige er med til at sikre, at Samsø Kommune hvert år sparer tusindvis af kroner og tonsvis af CO2 ved at være energibevidst
Lige inden for døren til børnehaven Rumlepotten hænger der en skærm. Den viser, hvor meget energi, der bliver produceret i løbet af dagen i børnehaven. Nogen vil nok mene, at energiniveauet i en børnehave altid er højt, men tallene på skærmen kan faktisk svinge en del. For det er nemlig ikke de små poders energiudladninger, skærmen viser, men derimod, hvor meget energi solcellerne på børnehavens tag producerer. Og her spiller solen som bekendt en væsentlig rolle.
De fleste kender nok til de store linjer i Samsøs grønne energiprofil. Det vil sige de store vindmøller, der sammen med lokale varmeværker dækker en stor del af øens energiforbrug – og som endda leverer grøn strøm til fastlandet. Men i det daglige sætter Samsø Kommune også gang i mange mindre projekter, der alle er med til at bevare øens grønne profil og spare kommunen for penge. Det gælder blandt andet solcellerne, som har invaderet tagene i både børnehaven Rumlepotten, Samsø Idrætshal, den gamle skole i Onsbjerg, rådhuset og Ballen Færgehavn.
Godt for pengepung og miljø
Helt konkret sparer Samsø Kommune 578 megawatt-timer om året med de mange små energibesparende tiltag, der er sket de seneste fem år. Det svarer til cirka 500.000 kroner om året, når der omregnes i rene el- og varmepriser. Og det er ikke kun kommunekassen, der nyder godt af tiltagene. De seneste år har kommunen reduceret udledningen af CO2 med syv til ti procent om året i forhold til året forinden.
”Vi er hele tiden på udkig efter områder og tiltag, der kan være til gavn for miljø, klima og kommunekassen. Og tallene viser, at vi formår at skabe mange gode resultater med vores daglige arbejde,” fortæller Søren Stensgaard, der er forvaltningschef i Samsø Kommunes Teknik- og Miljøafdeling.
Nye tiltag på vej
Der er også fokus på energieffektivisering i 2018. Blandt andet er Samsø Kommune i gang med at udskifte gadelamper, så de bliver mere energirigtige, og også belysningen på Samsø Skole og i idræts¬hallerne bliver skiftet ud. Derudover vil ventilationsanlæggene i idrætshallen og på rådhuset få et energitjek.
På den lange bane arbejder Samsø Kommune også på at etablere et biogas¬anlæg med et tilhørende kredsløb, der skal skabe en god balance mellem produktion af fødevarer og energi samtidig med, at øens miljø- og naturværdier bliver styrket.
FAKTA
• Samsø Kommune er en del af Danmarks Naturfrednings Klimakommuner. Det betyder, at kommunen forpligter sig til at skabe en CO2-besparelse på minimum 2% om året.
• Vindmøllerne og varmeværkerne på Samsø producerer mere vedvarende energi, end øen selv kan bruge. Det betyder, at en del grøn energi eksporteres til fastlandet.
Senest opdateret: 30/08/2022 15:06