River Cottage på Samsø
Det verdensberømte engelske madprogram River Cottage har knyttet stærke bånd til Samsø og til øens spændende natur og lækre råvarer.
Da vikingerne kom
I 2012 blev den store og velbesøgte minifestival ”Vikingernes Samsø” afholdt i Langør. Mere end 4.200 mennesker fra nær og fjern deltog i festlighederne, og en lille håndfuld af dem kom fra River Cottage i England.
Programværten Steve Lamb, samlereksperten John Wright og kokken Gill Meller forelskede sig hovedkulds i det smukke landskab, i øboernes gæstfrihed og ikke mindst i de mange kvalitetsråvarer, som de fandt i naturen og hos de avlere, de besøgte.
I løbet af en formiddag på Samsø har jeg fundet omkring 40 forskellige spiselige planter, f.eks. vild timian, hyldeblomster og tang.
John Wright, mestersamleren fra River Cottage
Kulminationen på ”Vikingernes Samsø” var aftenens vikingegilde, som River Cottage, et hold lokale kokke og en del af besætningen fra et af verdens største vikingeskibe, Havhingsten fra Glendalough, lavede.
Chefkokken den dag hed Kasper Gaard, der til daglig styrer køkkenet på Hotel og Restaurant Ilse made. Kasper gjorde så godt et indtryk på englænderne, at han blev inviteret til at medvirke i en håndfuld af River Cottages programmer.
Samsø er en fantastisk ø med et smukt landskab og et væld af gode råvarer.
Steve Lamb, programvært på River Cottage
Meyer, noma og Samsø
I slutningen af juli 2013 fik Samsø så igen besøg af River Cottage, og denne gang var værten Hugh Fearnley-Whittingstall med. Forud for besøget på Samsø havde Hugh opholdt sig en dag i København, hvor han bl.a. bagte wienerbrød hos Claus Meyer og mødtes med chefkokken for noma, René Redzepi. Hugh var på jagt efter den danske madkultur til en række nye programmer om Norden.
På Samsø brugte Hugh og filmholdet dagen på at hente urter, grøntsager og gutelam til aftenens festmåltid, som blev serveret i Ilse mades hyggelige have. ”Hugh var meget imponeret over det store udbud af kvalitetsråvarer, vi har på øen,” forklarer Kasper Gaard. ”Vi har samtidig en anden måde at sammensætte og udnytte råvarerne på, som ikke er udbredt i England.”
Mørt kød fra seje får
Gutelammet var et af festmåltidets højdepunkter. Den særlige vikingerace, som på Samsø indgår i den kommunale naturpleje, sørger året rundt for at holde uønskede vækster som tjørn, hyben, slåen og brombær nede. Det varierede indtag af føde er medvirkende til at danne det delikate og lidt mørke, vildtagtige kød. ”Det er fantastisk, at så hårdføre dyr kan udvikle så mørt og velsmagende kød,” var Hughs ord, da han havde smagt stegen.
River Cottage går desuden meget op i vedvarende energi, og under opholdet på Samsø blev der også tid til en tur op i en vindmølle og en snak med Søren Hermansen fra Samsø Energiakademi.
Senest opdateret: 21/01/2019 10:43