Samsk frugt er sagens kerne
Hist, hvor Alstrupvejen slår en bugt, ligger en undseelig hvid lagerbygning. Man skal ikke lade sig narre af den simple facade, for i den og særligt bag den, gemmer sig nærmest endeløse rækker af sprød velsmag.
Carl Christian Jensen har tænkt på æbler længere, end han kan huske. I 1930, små 15 år før Carl Christian kom til verden, etablerede hans far en frugtplantage i Alstrup med Stauns Fjord som nærmeste nabo. Og det er selvsamme plantage, Carl Christian i dag tager sig af. ”Jeg har tænkt på frugt, arbejdet med frugt og spist frugt i mere end 50 år, og jeg er ikke blevet meget klogere, end jeg var, da jeg begyndte,” starter Carl Christian sin fortælling ud.
Afgørende tilstedeværelse
Efterhånden som eftermiddagen går, og Carl Christian viser rundt og forklarer, er det dog tydeligt for enhver, at vi har at gøre med en vaskeægte æbleekspert. Alligevel har han dog en pointe, når han siger, at han ikke er blevet meget klogere med tiden. For kernefrugt er en delikat affære.
”Med jævne mellemrum ændrer eksperterne mening, når det kommer til beskæringstidspunkt. Nogle år anbefaler de efteråret, andre år siger de sommeren. Jordbunden har også meget at sige i forhold til vækst. Så er der vejrets luner, vandingsbehov, læhegnenes placering, bestøvning og mange andre faktorer,” fastslår Carl
Christian.
Så der er ikke andet for, end at man må være til stede nærmest hele tiden. Og det er lige netop det, Carl Christian er. ”Carl Christian har sammen med sine folk egenhændigt håndplantet samtlige 90.000 træer, der er i plantagen, så de er med fra den spæde start, må man sige,” fastslår Jens Kristian Kjeldahl, der sammen med sin bror, Søren Peter, købte en del af plantagen for en håndfuld år siden.
Frugtbart samarbejde
Brdr. Kjeldahl udvidede deres i øvrigt omfattende virksomhed med frugtavl, fordi det passer godt til deres sortiment og fordi supermarkedskæden Netto efterspurgte dansk frugt, forklarer Jens: ”Vi producerer en snes forskellige grøntsager her på Samsø, som primært afsættes til Salling Group.
Vi har sorterings- og pakkerifaciliteter, vi har transport- og forhandlerkæden i orden og så har vi en meget stor kærlighed til kvalitetsprodukter fra Samsø. Rigtig mange æbler og pærer, der kan købes i landets supermarkeder, kommer fra det store udland. Det er ærgerligt, synes jeg, når nu vi dyrker det ypperste lige her i forbrugernes egen baghave”.
At æblerne og pærerne fra plantagen i Alstrup er af prima kvalitet, er der ingen tvivl om. ”Klimaet på Samsø og i særdeleshed her tæt på Stauns Fjord giver optimale betingelser for dyrkning af frugt. Der er mange solskinstimer og kun sjældent voldsomme temperaturudsving,” forklarer Carl Christian, mens han peger på et ganske lille æbletræ, der står med jævne mellemrum blandt de store træer i plantagens mange rækker.
Forsøg slår rødder
”Det her er et paradisæbletræ. Frugterne spiser vi ikke, men giver væk til samsinger, der bruger dem til dekorationer. Alligevel har de stor, ja, afgørende betydning for dyrkningen. Paradisæbletræernes blomster trækker massevis af bier til, som hjælper med bestøvningen af plantagens øvrige træer,” forklarer Carl Christian.
Foruden paradisæblerne finder man i plantagen klassiske sorter som Elstar, Discovery, Ingrid Marie og Pigeon. ”Og så eksperimenterer vi med andre sorter, som imødekommer forbrugerne, der lige nu har tendens til at vælge de lidt større æbler. Æbletræer kan ompodes, så man bruger eksisterende stammer til at bære andre sorter, og det har vi netop gjort med 2.500 styk 12 år gamle Cox Orange-træer, der så laver Rød Aroma. Det er da ret fantastisk,” fortæller Jens, der også gør opmærksom på makkerparrets seneste forsøg: ”Vi har for ikke længe siden tilplantet et lille stykke med sorten Crimson Crisp, der oprindeligt stammer fra USA. Crimson Crisp er ikke et æble, vi kender meget til i Danmark. Det er et kvalitetsæble med masser af god smag og flot udseende, så det har vi store forhåbninger til”.
Fra kokage til æblekage
Æble- og pæretræer kan blive flere hundrede år gamle, men i en plantage som den i Alstrup er gamle træer ikke sagen. ”Vi har brug for sunde, unge træer, der giver den bedste frugt. Derfor udskifter vi æbletræerne omtrent hvert tyvende år, mens pæretræerne holder godt 10 år mere. Når et æbletræ har stået i jorden i et stykke tid, bliver jorden træt, som vi kalder det. Der sker en ophobning af bl.a. svampesporer, og derfor skal man aldrig plante et frugttræ samme sted, hvor der tidligere har stået et,” forklarer Carl Christian.
I en plantage, hvor der ikke er uanede udvidelsesmuligheder, kan man selvfølgelig ikke bare fjerne en række træer og plante en ny række ved siden af, så Carl Christian, Jens og det øvrige mandskab må tage den omstændige vej. ”Når træerne skal udskiftes, graver vi de gamle op og fjerner et ordentligt lag jord. Så hælder vi frisk muldjord iblandet kompost på, og så er vi klar til at plante nye, unge træer. I komposten er der en masse gødning fra vores køer, og derfor kan vi sige, at vi laver kokager om til æblekager,” fortæller Jens med et smil.
Samsk frugt
- Æbler og pærer fra frugtplantagen i Alstrup kan købes i Salling Groups supermarkeder samt i udvalgte butikker og boder på Samsø.
- De æbler, der enten er for små, for store eller har skønhedsfejl, bliver lavet til koldpresset æblemost.
- Æblerne plukkes, når de har det rette sukkerindhold og fasthed. Efterfølgende opbevares de i et kølerum, der har plads til 500 tons æbler.
- Alle æbler og pærer plukkes ved håndkraft.
- Brdr. Kjeldahl og Carl Christian Jensen indgik kompagniskab i 2017, hvor brødene forpagtede en del af Alstrup Frugtplantage og siden hen har købt en andel af plantagen.
- Brdr. Kjeldahl beskæftiger sig foruden frugtavl med kartoffel- og grøntsagsproduktion, pakkeri, transport, maskinværksted, entreprenørvirksomhed og drift af øens redningstjeneste.
Senest opdateret: 18/01/2025 12:07