Samsø Lammegryde – med Samsø lam
Denne skønne lammegryde blev kåret som Samsøs bedste egnsret på Samsø Råvarefestival 2009. Opskriften er lavet af Gudrun Fransen fra Pillemark. Selvfølgelig bliver det mest autentisk, hvis der bruges Samsø lam.
Samsø Naturskole varetager Samsø Kommunes naturpleje med bla. en stor besætning af gutefår, som græsser i de smukke Nordby Bakker, primært ved Møgelskår. I midten af oktober er det muligt at købe Samsø lam gennem Samsø Naturskole. Slagtet, pakket og klar lige til at putte i fryseren.
Dette skal du bruge til 4 personer
- 1 kg lammekød, gerne slag
- 1 squash
- 1 løg
- 3 gulerødder
- 8 kartofler
- 5 blommetomater
- 1 spidskål
- Persille
- Basilikum
- Parmasan
- Salt/peber
- Hvidvin
Sådan gør du
Dagen før servering. Lammeslaget koges 50-60 minutter ved svag varme med lidt salt og peber. Kødet pilles fra og lægges på køl. Suppen koges ind og der tilsættes et glas hvidvin. Suppen stilles på køl. Grøntsagerne skylles og skæres i mellemstore stykker. Cocotte eller ildfast fad fores med hele spidskålsblade. Kødet og de udskårne grøntsager lægges i lag med krydderier og krydderurter. Skiver af parmasan lægges imellem lagene.
Hæld suppen ved og dæk retten med blade af spidskål. Låget på cocotten lægges på og retten sættes i kold ovn, der opvarmes til 200 grader i 1 1/2 – 2 timer indtil grøntsagerne er møre. Gudrun anbefaler, at der severes hjemmebagt brød til.
Senest opdateret: 23/11/2021 13:01