Børnenes Samsø, Cykelferie, Cykelinspiration

Sanselige, skønne Samsø

Vores sammenbragte familie, bestående af Thomas og Tanja samt vores fire børn, Noah, August, Frida og Emma, tilbragte uge 30 på cykelferie på Samsø i den friske luft og skønne natur.
Tekst og fotos af familien Dolleris og Mikkelsen

Vi kom vidt rundt på øen på vores cykler. De forholdsvis korte afstande mellem hyggelige byer og de mange seværdigheder gjorde cykelturene overskuelige for børnene. På den dobbeltrettede cykelsti, der starter lige syd for Nordby og fører til Tranebjerg, kunne vi på sikker vis tilbagelægge kilometer efter kilometer.

Med lydkulisse og duftspor
Strækningen er helt flad og en virkelig hyggelig tur, hvor man får alle sanser i brug. Duftene af birketræer, grantræer og den friske havluft gjorde også sit til, at bentøjet kunne kapere en højere kadence. Børnene nød tydeligvis turen, og det varmede særligt, da de spontant brød ud i fællessang. Da strækningen åbnede sig mere, og strandeng med græssende får kom til syne med Sælvigbugtens turkise farver i baggrunden, hørte børnestemmerne op med at synge, og det var tydeligt, at de fortabte sig i den fantastiske udsigt. Som at cykle i et postkort. Med lydkulisse. Og duftspor.

God plads til oplevelser
Vi cyklede flere gode ture ad de små veje, hvor der ikke er anlagt cykelsti. Her oplevede vi, at der ikke var megen biltrafik, men til gengæld mange andre cyklister at hilse på. Cykelture på de små veje på tværs af Samsø var hyggelige, og gav os andre oplevelser end dem, man får på cykelstien. På vores tur til Besser og videre ud til Besser Rev ad små snoede veje, oplevede børnene, at de små bakker, vi mødte, var overkommelige, og turen nedad blev hyldet med grin og små konkurrencer børnene i mellem. Vi stoppede i grøftekanter og plukkede blomster og holdt små pauser. Hurtigt oplevede vi, at vores store drenge på sikker vis kunne færdes egenhændigt på cykel på de efterhånden velkendte strækninger.

Som cyklister på Samsø oplevede vi, at den øvrige trafik tilpasser sig og giver god plads, når de overhaler. Det var trygt at færdes rundt på øen med børn på cykel. Den cyklistvenlige kultur på Samsø blandt andre trafikanter mærker man tydeligt. På vejen fra Tranebjerg mod Brundby og videre til Ballen er det betryggende, at vejen
er tydeligt markeret med bredt cykelspor. Der var masser af plads og hensyn til os og vores børn i trafikken.

Velsmagende hvil
En af vores ture gik til Langøre. Det var en lidt blæsende og grå dag, men det ændrede ikke på, at vi skulle på tur. Vi klædte os i regntøj og cyklede langs den smukke Stauns Fjord ud til Langør havn. På hjemvejen holdt vi pause ved en af de mange hyggelige vejboder og spiste friske, søde og dybrøde jordbær. De mange vejboder blev vores anledning til adskillige små pauser, hvor vi lige kunne tanke op af ærter, jordbær, blåbær, agurker eller tomater. Børnene elskede at putte penge i bondens kasse og vælge den allerflotteste bakke med dugfriske lækkerier.

Landsbycharme
Vi besøgte de fleste byer på Samsø, tror vi nok. Vi tilbragte mange timer i Ballen, hvor havneområdet blev et af yndlingsstederne. Den lille, røde jolle blev prøvet et par gange, og krabbefiskeri på molen blev en tilbagevendende aktivitet. Den badevenlige strand besøgte vi også, og den får absolut topkarakter hos os.

Tranebjerg besøgte vi også flere gange, og vi fik suppleret med nyt regntøj, sandaler og svømmeveste i byens fine udvalg af butikker. Tranebjerg byder både på hyggelige caféer og shoppingmuligheder.

I Nordby fik vi virkelig dejlig is og kaffe hos Casa Tua Divine Ice Cream. En hyggelig gåtur rundt i byen og om byens smukke gadekær sluttede ude ved Labyrinten, hvor vi tilbragte endnu et par hyggelige timer.

På en tur til Kolby holdt vi ind i Permelille og brugte en ret stor del af lommepengene i gårdbutikken. Vi kom derfra med alt fra magneter til lokale syltevarer, som vi stadig nyder.

På stranden
Vi havde vores SUP-boards med, som vi fik mulighed for at bruge et par dage ved den smukke Sælvigbugt. Ballen strand blev også besøgt, og begge strande er skønne med det blødeste sand og klareste vand. På sydøen samlede vi håndfulde små, fine søstjerner, som børnene legede med og byggede fort til. Den stenede strand indbød til anden leg end de andre strande, vi havde besøgt. Ved Ilse Made-kilden oplevede vi det samme – at denne strand også indbød til endnu en anden leg og aktivitet, nemlig at finde hulsten. Strandene på Samsø kan noget forskelligt, men det fælles for alle strækninger er, at der er smukt og let fremkommeligt på cykel.

Vi erfarede, at man på Samsø har rig mulighed for en hyggelig, aktiv, berigende og lærerig ferie, og at cykel som transportmiddel gør, at Samsø opleves endnu mere intenst. Samsø dufter bare dejligt, er en fryd for øjet og smager fantastisk. Vi kommer igen!

Senest opdateret: 18/11/2024 07:41