Slår et slag for miljøet
Et farvel til sprøjtegifte og konventionel gødning og et goddag til mælkebøttejern og får gav sidste år Samsø Golfbane den ærefulde Golfsportens Miljøpris.
I og med naturen
For mere end 10 år siden tog Samsø Golfklub spaden i den anden hånd og besluttede, at der ikke længere skulle anvendes kunstgødning på banen. Det blev startskuddet til en miljørevolution, der i dag har gjort banen til et landsdækkende forbillede.”I dag har vi mange forskellige initiativer kørende, der forbedrer miljøet på forskellig vis. Vi bruger kalkun- og hønsemøg som gødning og koldpresset tang som svampebekæmpelse, for bare at nævne nogle,” fortæller chefgreenkeeper Thomas Pihlkjær. ”Det er en stor tilfredsstillelse, at banens drift sker i samspil med den omgivende natur, og at naturen på den måde er med til at forme oplevelsen. Vores indsats har bl.a. betydet, at mere end 40 dyrearter yngler på vores arealer, og at man rundt om på banen bliver mødt af gutefår, der holder roughen nede,” fortsætter Thomas.
Ukrudtsfællesskab
Klubbens 500 medlemmer har taget godt imod de mange nye miljøinitiativer: ”De er alle blevet udstyret med mælkebøttejern, så de under deres spil kan være med til at fjerne ukrudt. Det giver simpelthen god mening,” fortæller Thomas, der også er stolt over, at andre golfklubber fra ind- og udland har været forbi, for at se og lære af indsatsen.
Tilbage til fremtiden
Sammen med Samsø Energiakademi, Grundfos og andre partnere fortsætter golfklubben sin grønne udvikling: ”Vi er lige nu i gang med at opsætte en lille vindmølle, der bl.a. skal producere strøm til de pumper, der sørger for vanding af bl.a. greens. Vandet kommer fra områdets søer, så vi kan holde det hele i et lukket kredsløb og på den måde spare både vand og gødning,” fortæller Thomas.
Klubben eksperimenterer også med mikrokløver på fairways, der reducerer CO2-udledningen og samtidig giver en smuk grøn og slidstærk bane. ”Mikrokløver har også den fordel, at den er selvgødende, da den opsamler og fastholder kvælstof fra luften,” slutter Thomas, inden han triller videre på den solcelledrevne greenklipper.
Senest opdateret: 12/08/2020 09:24