Toftebjerg [Tavtebjør / Tatebjør]
Toftebjerg gennem tiden
Den lille landsby Toftebjerg er formentligt en af Samsøs ældste landsbyer og har en smuk beliggenhed mellem Sælvigbugten og Stavns Fjord. Her findes spor af mennesker langt tilbage i tiden: Ved fjorden – øst for Toftebjerg – er fundet flinteflækker og bopladser fra stenalderen, og vest for byen ligger både en langdysse fra bondestenalderen samt bronzealderhøjen Banehøj. Omkring byen er gjort flere fund fra bl.a. vikingetiden og middelalderen.
Navnet Toftebjerg kan føres tilbage til de indhegnede tofter (jordstykker), der skrånede ned fra bakken, som byen ligger på, før udskiftningen. Toftebjerg var en af de sidste landsbyer på Samsø til at gennemføre udskiftning, så de enkelte gårde fik samlet sin jord i ét sammenhængende jordstykke.
Toftebjerg har langt op i tiden været et landbrugssamfund. Mange af de gamle gårde og husmandssteder er bevaret, og i 1980’erne var der endnu hele syv steder i byen med mælkeproduktion – i dag er der kun ét på hele Samsø. I dag bruges de gamle gårde og husmandssteder som private boliger og fritidshuse. Toftebjerg har også været hjemsted for mange håndværk og forretninger, bl.a. skrædder, smed, karetmager, tømrer og brugs, og så var det her, at både Samsøs første skole og første mejeri lå.
I 1986 dannedes et oldermandslaug i Toftebjerg, som forestod at få byen til at slutte sammen til fest, alvor og Enighedshøjens forskønnelse. Lauget føres i dag videre i Toftebjerg Landsbylaug.
Download byvandringsfolder over Toftebjerg
Senest opdateret: 20/01/2025 08:58