”Vi havde hele Danmark oppe at vende, men Samsø vandt”
Tre veninder fra Herning valgte Samsø, da de besluttede sig for at styrke venskabet
og teste egne grænser med vandretur og overnatning i det fri.
Af Allan Priess Poulsen
Hvad gør man, når man står foran nye uddannelser og har en begrundet mistanke om, at studielivet kommer til at skabe trange kår for forholdet til barmdomsveninderne? I tilfældet Alberte Bonnerup, Emilie Thybo Nørager og Rikke Nielsen var svaret en uges ferie på Samsø. Vel at mærke en vandretur med fokus på naturoplevelser, dybe samtaler, overnatning i det fri og masser af tid til hinanden.
”Vi havde hele Danmark oppe at vende som mulige destinationer, men Samsø vandt. Vi kiggede både på Vestjylland, Møn, Ebeltoft, Bornholm og Gendarmstien. Alt sammen super lækkert, men fordi Rikke og jeg bor i Aarhus og Alberte i København, passede det bedst, at vi kunne mødes på midten. Ingen af os har nogen særlig tilknytning til Samsø, men vi havde kun hørt gode ting, og så er her jo både flot og lettilgængeligt fra begge sider,” siger 24-årige Emilie.
Planen er: Der er ingen plan
Vi mødte venindetrioen med en fælles fortid i Herning på deres dag tre på Samsø. Opholdet fandt sted i august 2023, mens det meste af Danmark var lagt ned af et voldsomt blæsevejr, der visse steder havde karakter af storm. Uvejret skabte også visse udfordringer for den vandrende venindegruppe, der dog tog vejrsituationen med ophøjet ro. ”Der var perioder i går, hvor det blæste så meget, at vi ikke kunne høre, hvad hinanden sagde, mens vi gik. Men det var stadig virkelig dejligt og virkelig smukt. Vi endte med at tage ind på shelterpladsen i Nordby, hvor vi lavede mad på trangia, spillede yatzy og barrikaderede os lidt, mens blæsten rev og flåede i træerne uden for shelteret. Forleden så vi den mest fantastiske solnedgang og blev enige om, at det her er så meget bedre, end hvis vi havde lejet et sommerhus et eller andet sted. Vi oplever og er sammen på en helt anden måde sådan her,” siger 22-årige Rikke.
”Vi kunne have hjulpet os selv lidt ved at tage bussen noget af vejen, men det gad vi faktisk ikke. Det betyder ikke så meget, om vejret skejer lidt ud, når man er på vandretur. Meningen er jo netop at komme ud i naturen, leve primitivt og bare være. Planen er, at der ikke er nogen plan, og det har vi det alle sammen fint med,” uddyber hun.
Tid og nærvær skaber dybe samtaler
Venindegruppen havde både et ønske om at skabe plads til deres venskab inden starten på studielivet i henholdsvis Aarhus og København og at teste egne fysiske grænser. Derudover har de alle oplevet eksempler på, at samtaler har en tendens til at blive dybere og mere intime, når de foregår i naturen på en vandretur i lavt tempo.
”Emilie og jeg har rejst meget i udlandet og oplevet alt mulig fantastisk natur. Men en tur som den, vi er på nu, er med til at minde os om, at vi har mindst lige så meget smuk natur herhjemme. Man behøver faktisk ikke at rejse ud for at finde store oplevelser. Derudover har vi alle tre ret travlt i det daglige, men her skruer vi helt ned og skal ikke nå noget udover at snakke sammen og synge nogle sange, mens vi går. Vi er i forvejen gode til at have dybe samtaler, men det er som om, at man alligevel kommer et niveau dybere, når man er i naturen. Vi taler helt sikkert om ting, der ikke lige er hverdagsemner derhjemme,” siger Alberte på 24.
Udover de primitive forhold på lejrpladsen ved Nordby Strand og vandring i lange baner indeholdt venindernes Tour de Samsø også ophold på Sælvigbugtens Camping, feriecentret Oasen, Samsø Shelters og Ballen Strandcamping. Så bløde senge, lækre fiskeanretninger og uspoleret nattesøvn blev det trods alt også til.
Senest opdateret: 21/01/2025 02:30